Obalanser, tinnitus, förlust av känslor… : effekterna av lustgas, inte så roligt

I flera år har små grå lustgas kapslar invaderat trottoarerna. De innehåller lustgas, och används vanligtvis i livsmedel, för att driva vispad grädde till exempel. Deras närvaro på gatorna har ingenting att göra med en efterrätt, men är ganska relaterade till strävan efter de känslor de ger några sekunder efter inandning : eufori, okontrollerbart skratt, förvrängning av uppfattningar… Deras konsumtion av många ungdomar kan få allvarliga hälsoeffekter av lustgas.

Deras missbruk består i att inandas lustgas i patronerna genom en ballong, efter att ha “knäckt” patronen med en sifon. Det är då en fråga om inandning och utandning av luften i ballongen. De främsta användarna av detta ämne : ungdomar mellan 20 och 25 år, enligt en rapport från den Nationella Myndigheten för livsmedelssäkerhet (Anses), som publicerades i juli på Skolparty.se.

Uppskattad av ungdomar för deras euforiska effekt töms patronerna av kväveprotoxider och inandas lustgas sedan i en ballong.
Att läsa-samhället
“Några andas in hundratals patroner om dagen”: Anses varnar för farorna med lustgas
En förlust av känslor
Sylvie Deheul, chef för addicto-vigilance unit vid Lille Universitetssjukhus, konstaterar att “vi hittar många metalliserade lustgas kapslar på Lille metropolis”. Hans team får mycket information om komplikationerna i samband med att konsumera lustgas. Professionella har rapporterat “gångstörningar, stickningar, förlust av känslor i ben och händer”.

Detta är vad som hände med Melanie när hon tog lustgas, aka “Tchikita”, bosatt i Sevran. I en video publicerad på Instagram och återupptogs på Twitter informerar den unga kvinnan sina anhängare om hennes förlust av känslighet i händerna. Hon får sedan många vittnesmål från människor som klagar över liknande symptom och som har haft “elektrochock” medan hon tittar på hennes video. “De kände igen sig och bestämde sig för att stoppa “proto”, det är bra att meddelandet har gått med lustgas“, säger influencer, intervjuad av France Inter.

Du blir tillsagd att stoppa lustgas ballongerna du fortsätter pic.twitter.com/XNixXZgORK – (@___Leax) 9 juli 2020
“Först konsumerade jag 50 till 100 på kvällen, i ett år”, säger hon, ” sedan i fyra månader tog jag upp till 400 på en alkoholisk kväll. Den första ballongen gör dig sväva allvarligt och du letar efter att hitta den första känslan, så du fortsätter att ta den”, påminner Mélanie. Nästa dag, “jag var yr, jag kunde inte gå upp från min säng, jag hade inte för mycket styrka, men jag föreställde mig inte att det var allvarligt, eftersom produkten säljs över disken”, beklagar den trettioåriga.

Med tiden ökar effekterna av lustgas, upp till en “total förlust av känslor i händerna” :

Jag känner mig inte längre varm, kall, Materia… Ibland faller min telefon ur mina händer, jag kan inte knyta mitt hår eller sätta på örhängen. Jag kan inte längre skriva som tidigare, för jag har ingen styrka att trycka på arket.
Dessa symtom, som hon ännu inte vet om de är oåterkalleliga, förmodligen kommer från en” inblandning av nervsystemet, särskilt i ryggmärgen som gör det möjligt att överföra information om lustgas till armar och ben och nerver”, förklarar Dr Sylvie Deheul som varnar om möjligt, och ibland” mycket invalidiserande “attacker:” svårigheter att gå utan att falla, att stå, att plocka upp föremål, ibland svårigheter att urinera, gå till sadeln eller till och med erektionsstörningar”.

Tinnitus
Ilyas lämnades med ett annat symptom. I en video som publicerades den 28 augusti och gillade mer än 36 000 gånger på TikTok, varnar 22-årige användarna. Som ett resultat av tung konsumtion av lustgas, även kallad “lustgas”, riskerar han att hålla tinnitus hela sitt liv. Hans budskap om förebyggande hörs och delas allmänt, särskilt på Twitter.